Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde van het UMC Groningen is in 2004 is gestart met het maken van een vragenlijst voor kokhalsproblematiek. Na een vooronderzoek is de vragenlijst aangepast.

Nu is er de VragenLijst Extreme Kokhalsproblematiek: de VLEK.

De VLEK is in een samenwerkingsverband met het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde Groningen en de Isala Klinieken Zwolle onderzocht.  Het doel is om een goed meetinstrument in handen te hebben. Daarmee kan vervolgens gezocht worden naar een goede behandeling van kokhalsproblematiek. Deze onderzoekslijn noemen we VLEK-project.

In het eerste onderzoek van het VLEK-project is de vragenlijst VLEK onderzocht. Dit onderzoek is begin 2008 van start gegaan. Er was gerekend op ruim 40 aanmeldingen. Het werden er bijna 80. De meeste kwamen uit de regio Groningen. Dit had te maken met een krantenbericht over het project, dat half april in het Dagblad van het Noorden verscheen. Slechts 30 mensen konden een behandeling krijgen voor hun kokhalsprobleem. Die behandeling is gebaseerd op geleidelijke gewenning. De behandelingen zijn inmiddels afgerond.

Het onderzoek is afgerond.